frankrijk.nl

Insidergids voor Parijs

Zojuist is ‘Parijs op zak’ verschenen: een originele, praktische reisgids met tips voor álle arrondissementen van de hoofdstad. We spraken af met auteur Stefan de Vries, in een café achter Place de la Bastillle. En we stellen 3 Parijs op zak reisgidsen beschikbaar!

De serveerster stapelt het serviesgoed zo luidruchtig op dat Stefan bijna moet schreeuwen om te vertellen over de guillotine. Die stond in de 19e eeuw nog een paar straten verderop in de Rue de la Roquette, weet hij. “Ter dood veroordeelde gevangenen werden hier tot 1899 geëxecuteerd. Het enige wat je er nog van ziet zijn een paar slordige stenen die ervoor moesten zorgen dat het apparaat waterpas stond.” We zitten nog maar een half uur in het Pause Café bij Bastille en Stefan is al met reuzepassen door de hele stad gegaan. Over elke wijk weet hij wel iets interessants te vertellen.

Stefan de Vries

Stefan de Vries, (televisie) journalist voor onder meer RTL Nieuws, woont dan ook al 15 jaar in Parijs. Hij leefde in diverse buurten. Hij was ooit barman in een café bij de Hallen. En hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Sorbonne. Genoeg insiderkennis dus om op een interessante en heel persoonlijke manier over Parijs te kunnen schrijven. Zijn net verschenen gids Parijs op zak staat dan ook bol van de grappige weetjes, historische feiten en anekdotes – al dan niet gebaseerd op eigen ervaringen.

Onbekende wijken

Voor de indeling van de gids koos hij voor een aantal thematische hoofdstukken, zoals Amour, Film en Ondergronds. Maar ook wilde de journalist nu eens álle arrondissementen van de stad aan bod laten komen. Stefan: “De meeste gidsen houden het bij het centrum, maar ook de wijken aan de buitenkant van de stad zijn de moeite waard. Zoals het 13e, het 17e en het 20ste. Ook neem ik je mee naar de voorsteden, naar het Parc de Seaux bijvoorbeeld.” Met zijn gids richt Stefan zich dan ook vooral op mensen die al eens in Parijs geweest zijn en niet meer zo nodig alle topattracties afhoeven.

Tips in ParijsCultureel centrum 104, Musée des Arts et Métiers, het hernieuwe Place de la République en de vroegere spoorlijn van La Petite Ceinture

De vorm van de gids is praktisch: als uitgave in de serie Dwarsliggers van VBK Uitgevers, vouwt het boekje naar boven open en heeft het een compact en lichtgewicht formaat. Handig in een volle metro, da’s zeker. Al waren de prachtige foto’s van fotografe Gabriela Hengeveld vast nog beter tot hun recht gekomen op steviger papier. Ook de inhoud is gericht op gebruik onderweg. Bij alle in de tekst genoemde adressen staan duidelijke symbolen (zodat je de adresgegevens achterin kunt opzoeken) en de dichtstbijzijnde metrostations. Eindoordeel: al met al een echte aanrader, deze gids, voor iedereen die Parijs wil bezoeken met de achtergrondkennis van een ‘adoptieve’ Parijzenaar!

Boek Parijs op zak

Terras in het 17e, metrohalte in het 18e en Place Dauphine, op Ile de la Cité

Foto’s: Gabriela Hengeveld

Leuke tips uit Parijs op zak:

■ Butte-aux-Cailles (13e arron.)

Stefan: “Een van de vele voormalige dorpjes rondom Parijs die in 1860 werden ingelijfd bij de stad. Tegenwoordig lijken de nu vreedzame straatjes met lage huizen meer op een dorp in Zuid-Frankrijk, zeker als het warm is. Een pastis op een van de terrassen maakt die illusie (en het geluk) compleet.”

■ Kindermusea

“In het Maison des Petits, van het cultureel centrum 104 (19e arr.) kunnen kinderen tot 5 jaar oud elke middag zelf leren kunst te maken. Als ze iets ouder zijn dan ontdekken ze bij het Musée en Herbe (1e arron.) wat kunst nu precies is. Kinderen die niet alleen willen kijken, maar vooral ook doen, kunnen ook terecht in de wetenschapsmusea Arts et Métiers (3e arr.), het Palais de la Découverte ( 8e arr.) en de Cité de la Sciences (19e arr.).”

■ Hôtel d’Avaray (7e arron.)

Intouchables, een van de grootste successen uit de Franse filmgeschiedenis, werd grotendeels opgenomen in dit enorme hôtel particulier uit 1723. Het is sinds 1920 de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Het bedrag dat de ploeg betaalde voor drie weken filmen kwam ten goede aan de restauratie van het Collège néerlandais. Helaas is de residentie alleen op monumentendagen geopend voor publiek.”

■ Exclusieve nachtclub (6e arron.)

“De exclusieve Silencio Social Club van regisseur David Lynch zit in de kelders van een monumentaal pand in Saint-Germain. In 1898 werd hier de krant Aurore gedrukt met het beroemde J’accuse van Emile Zola. Nu zijn de exposities, dj’s, eten en een privébioscoop met 24 plaatsen tot middernacht alleen toegankelijk voor leden (€840/jaar, of €420 als u in het buitenland woont); daarna mogen ook gewone mooie mensen naar binnen.”

WAT IS JOUW INSIDERTIP VOOR PARIJS? : laat het ons weten! Uit de leukste inzendingen kiezen we 31 maart de leukste tips en dat belonen we met de Parijs op zak gids. 

Cover-gids-Parijs-op-zak-Frankrijk-nl2

5 reacties op “Insidergids voor Parijs”

 1. Carole schreef:

  Inserdertip 1
  Restaurant LE CHAMARRE – 52 rue Lamarck, 75018 Paris MONTMARTRE +33 (0)1 42 55 05 42 – http://www.chamarre-montmartre.com/
  Prachtig terras in Montmartre, geweldig eten. Délicieux!

 2. Simone schreef:

  Insidertip: l’École nationale supérieure des Beaux-Arts op Rue Bonaparte nummer 14!
  Ik kwam er toevallig langs en vond het geweldig. Wat een rust op het binnenplaatje en wat een gebouw….. Pas later las ik op internet dat de diverse gebouwen uit verschillende eeuwen op 2 hectare staat. Ik moet een volgende keer dus meer gaan ontdekken 🙂

 3. Karen schreef:

  Ga snel kijken waar ik dit leuke gidsje over ‘Paris Insolite’ kan bestellen voor als we weer eens in de garçonnière (in het 10e arr) van vriend Olivier kunnen verblijven (in ruil voor zijn weekendjes bij ons op Le Mayne de Boulède ;)!

 4. Etienne De Liedekerke Beaufort schreef:

  Fantastisch gids!!!! Geweldig

 5. Esther schreef:

  Ooh, dat lijkt me een geweldig boek! Gaat op het lijstje 🙂
  Groetjes,
  Esther.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *