frankrijk.nl

Adembenemend: le Désert des Agriates

Corsica staat bekend om zijn veelzijdige landschappen, maar wie wist dat het eiland zelfs een groene  ‘woestijn’ heeft? Door de onherbergzame Désert des Agriates loopt een bekende panoramische D-weg, die vooral in de lente spectaculair is.

Tussen het bergdorpje Saint-Florent en de monding van de rivier de Ostriconi, in het noorden van Corsica, ligt een vrijwel onbewoond gebied van 160 km2. In deze grote groene woestenij zijn de enige bewoners een paar herders en de 60 inwoners van het gehucht Casta. Tot halverwege de 19e eeuw was dit de voorraadschuur van Bastia en Cap Corse, want in het gebied werd tarwe,  olijven, wijn en fruit geproduceerd.

3-desert-des-agriates-natuur-Corsica-wandelen
8-desert-des-agriates-natuur-Corsica-wandelen

De boeren kwamen per boot vanuit de plaatsen Nonza, Canari en Saint-Florent om het land te bewerken. Tegenwoordig herinneren alleen de stenen schuren nog aan het verleden van dit gebied. De velden zijn verlaten en overwoekerd. De panoramische hoofdweg D81, van  Ajaccio naar Bastia, loopt door deze zoetgeurende woestenij die vooral in het voorjaar uniek is.

Afgelegen stranden

Er zijn ook 2 paden door het gebied die alleen geschikt zijn voor terreinwagens, die naar de stranden van Saleccia en Guignu voeren. Het is de moeite waard een paar dagen door te brengen op het 35 km lange kustpad en te overnachten in verbouwde schuren (met stromend water en gemeenschappelijk sanitair, maar slaapzakken en matrasjes moet je zelf meenemen). Er gaan ook boten van de haven van Saint-Florent naar het strand van Loto, 30 minuten lopen van Saleccia. Het mooie witte zandstrand van Ostriconi is beter toegankelijk.

Diverse bedrijfjes in Saint-Florent organiseren ritjes per 4×4 naar de stranden van de Agriates. Voor meer informatie (in het Frans) over de schuren waar je kunt overnachten klik hier.

Dit is een bijdrage van gastreporter Marvin de Reuver, Corsica-specialist en hoofdredacteur van Corsica Vakantie Info

0-Desert-des-Agriates-looppad
6-desert-des-agriates-natuur-Corsica-wandelen
7-desert-des-agriates-natuur-Corsica-wandelen

2 reacties op “Adembenemend: le Désert des Agriates”

  1. Trudie Lammers schreef:

    Tijdens een volgend bezoek aan Corsica wil ik deze streek graag ontdekken.

  2. Marvin schreef:

    Bedankt voor het delen van deze informatie! Corsica blijft een prachtig eiland met veel verborgen schatten ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button