frankrijk.nl

Belgen in het Pays de Bergerac

Michiel Jaspers en Iris Courjaret, ex-ondernemers uit Mechelen, wonen met hun jonge tweeling op een voormalig wijndomein. Daar verhuren ze diverse leuke vakantiewoningen die helemaal kidsproof zijn. Hun relatief rustige hoekje in de Dordogne, niet ver van Bergerac, heeft bovendien leuke verrassingen.

1. Wat is er leuk aan het gebied waar jullie wonen ?
“Tussen de wijngaarden van Bergerac en de Bordeaux  rijd je langs zoveel wijnkastelen, het ene nog mooier dan het andere. Wijndorp Saint-Emilion (foto hieronder) is bovendien prachtig om te bezoeken. Met een wirwar van kleine eeuwenoude straatjes en mooie stadswallen. En je kunt een glaasje crémant drinken in de abdij-ruïne van Les Cordeliers. Ook zijn wij zo in superleuke steden als Périgueux en Bordeaux.  En de Atlantische Oceaan natuurlijk. Wij gaan graag een dagje naar Cap-Ferret, Arcachon en Dune de Pyla.”

saint-emillion bordeaux in de buurt van vakantiehuizen Le Guinot

2. Hoe ziet puur geluk in de Dordogne eruit ?

“Vrijwel altijd wakker worden met lekker weer! En al dat groen, die natuur, die ruimte… We wonen tussen bossen, weilanden, zonnebloem- en maïsvelden. s’ Ochtends wandelen we met de kinderen naar het schooltje, langs onze wijngaard, onze schapen en de ezels in de wei. We leven hier zoveel buiten en dat voelt goed. Ons huis ligt aan de rand van een dorpje, Saint-Martin-de-Gurson. Het oogt klein en lieflijk en toch hebben we er een café-resto’the, een bakker-kruidenier en chez Elisabeth kun je het zo gek niet bedenken of je vindt het er: sigaretten, souvenirs, kippenvoer, bouwmateriaal en verse bloemen… dit soort lokale winkels zijn een bezienswaardigheid op zich.”

wijngaarden bij vakantiehuizen Le Guinot
3. Drie favorieten dingen om te doen in het zuiden van de Dordogne?

“Wij zijn dol op het bezoeken van rommelmarkten. Elk weekend is er weer een dorp dat een vide-grenier of een brocante organiseert. En de gewone markt op vrijdag in de stad Riberac is ook altijd een belevenis. Verder nemen we de kinderen graag mee naar kastelen in de buurt, zoals Château de Bridoire, waar je ook kunt picknicken, of Château de Duras, een echte ridderburcht. En verder is het leuk om langs te gaan bij wijnboeren in de Bergerac om nieuwe ontdekkingen te doen. Vlak bij ons dorp ligt bijvoorbeeld het wijndomein Le Priorat, een familiebedrijf van enkele generaties oud. Heerlijk authentiek zonder franjes en heel betaalbaar. Hun rosé vinden wij een topper!”

4-LeGuinot-vakantiehuis-Dordogne-FrankrijkNL

4. De beste tip die jullie van Franse buren hebben gekregen?

Slow down! In het begin ergerden we ons er weleens aan dat veel dingen hier inefficiënt en traag gaan… Nu begrijpen we dat we het gewoon wat relaxter moeten nemen allemaal. Ze maken zich hier niet zo druk, nemen de tijd om tussen 12 en 2 te lunchen, maken meer tijd voor elkaar… Wie heeft er nu gelijk ?”

5. Wat mogen bezoekers echt niet missen in jullie streek?

De traditionele dorpsfeesten met eten en livemuziek in Le Pizou, elke dinsdag in de zomer. Het plein staat vol lange tafels en mensen brengen hun eigen tafelkleedjes en bestek mee. En dan gaat iedereen langs de eetkramen om lekkere hapjes uit te zoeken: foie gras, spiesen met eendevlees, varken of lam van het spit, mosselen, gamba’s, en als toetje gâteau basque of vers ijs van de koeienboer. Het is zo razend populair bij de lokale bevolking dat we op tijd gaan en een tafel reserveren via de oesterboer. Na het eten komt het feest pas echt op gang met de gekste muziekbands en wordt er gedanst op de tafels.”

Meer informatie over het vakantiedomein van Iris en Michiel op www.leguinot.be

LEES OOK:
Kidsproof vakantiehuizen in de Dordogne 

2 reacties op “Belgen in het Pays de Bergerac”

  1. Milja schreef:

    Dankzij jullie site zitten we nu in Le Guinot en ik zou je nog laten weten hoe het hier is. We hebben het hier heerlijk! Mijn zoon die hier volgende week zijn 10de verjaardag gaat vieren zei op de eerste dag: dit is een echte ’terugkomplek’. Hij is hier wel het oudste kind, maar kan hier lekker zwemmen, dvd kijken en er is genoeg ruimte om te voetballen. Het is hier echt zoals het wordt beschreven: gastvrije eigenaren, heerlijk eten, comfortabele gite, lekker zwembad, heerlijk veld met speelgelegenheid, tennisbaan op loopafstand…
    Wel gezelligheid van andere gezinnen, maar geen grote drukte, je kunt bijna elke avond mee eten, maar niet verplicht. Zo heerlijk om de eerste avond aan te komen en echt lekker te kunnen eten. De kinderen kunnen spelen, terwijl wij nog aan tafel zitten. Geen compromis: echt lekker eten, maar heel relaxed. En als je wel wilt koken, de basics zijn er gewoon in de keuken. Olie, peper en zout, doekjes. Die dingen waarvan je verwacht dat ze er zijn, maar er normaal nooit zijn, waarvoor je de eerste dag naar de supermarkt moet.

    We zitten nog niet op de helft en zijn vooral aan het genieten op het terrein. We blijven 2 weken en zullen als we uitgerust zijn erop uit trekken naar steden en markten in de buurt.

    Veel dank voor de fantastische tip. Dit is de beste vakantiepark ooit met ons gezin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *