frankrijk.nl

De taart van Brigitte Bardot

Voor een lekker stuk Tropézienne hoef je niet meer helemaal naar Zuid-Frankrijk. Sinds kort is de originele versie van de desserttaart uit Saint-Trop’ ook in Parijs te proeven.

Een door midden gesneden brioche, twee verschillende soorten banketbakkersroom en grove suikerkorrels bovenop –  dat zijn de ingrediënten van La Tropézienne. De taart is samen met Brigitte Bardot een van de bekendste boegbeelden van Saint-Tropez, en de twee zijn zelfs onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bakker Alexandra Micka, een Poolse geallieerde soldaat die na de oorlog in de Provence bleef hangen, verzorgde in 1955 de lunches voor de filmcrew van Et Dieu créa la femme. Bardot, die dol was op het dessert dat de bakker elke keer meebracht, raadde hem aan de taart te vernoemen naar het vissersdorp waar ze filmden. La Tarte Tropézienne was geboren.

2-Parijs-Tropzeinne-patisserie-FRnl Nog altijd staan er elke zomer weer lange rijen voor de vroegere bakkerij van Micka waar de Tropézienne nog steeds volgens zijn originele recept wordt gemaakt. Hoewel er al tientallen zusterfilialen bestaan in andere plaatsen aan de Côte d’Azur, openden de opvolgers van Micka pas onlangs een eerste patisserie  in Parijs, in een zijstraatje van Boulevard Saint-Germain. Net als in Saint-Tropez is de taart hier te koop in drie formaten: voor 4-6 personen (€23), een eenpersoons stuk (€5,50) en de Baby Trop’, maatje macaron (€ 1,70). Je kunt de taart meenemen of ter plekke opeten in de kleine theesalon op de eerste verdieping. Lekker decadent met een glas champagne erbij. Of keurig na een hartig broodje – want de taart is van oorsprong een dessert, vraag maar aan BB.

PLUS +

De ongeëvenaarde smaak van de echte Tarte Tropézienne – nu ook in Parijs.

MIN –

De mooie theesalon is erg klein, dus erbij zitten lukt lang niet altijd.

4-Parijs-Tropezienne-patisserie-FRnl

LEES OOK:

Quiz: Franse patisserie voor kenners
Authentiek eetadres bij Saint-Tropez
2 mythische hotels in Saint-Tropez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *