frankrijk.nl

Bretonse cola, een streekproduct met humor

Rare jongens, die Bretons… Een lokale cola is uitgegroeid tot een ludieke ambassadeur van de regionale cultuur.  Breizh Cola heeft Pepsi al van zijn plek gestoten in Bretagne en sinds kort is de aanval ingezet op Parijs.

Dat de inwoners van Bretagne zeer gehecht zijn aan hun eigen cultuur is bekend. Dat ze buitgewoon trots zijn op hun lokale keuken ook. Maar wie had gedacht dat ze zelfs zo ver zouden gaan als het ‘nationaliseren’ van een typisch Amerikaans product? Een lokale bierbrouwer in de Morbihan produceert sinds 2002 Breizh Cola, met als slogan: ‘Le Cola du Phare Ouest’ (cola van de westelijke vuurtoren ipv de Far West). Wat begon als een marketingstunt is in tien jaar uitgegroeid tot een groot regionaal succes: Breizh Cola is tegenwoordig de meest gedronken cola in Bretagne na Coca-Cola en staat in elke keuken.

1-Breizh-cola-Bretagne-lokaal-product-Frankrijk-NLDat is voor een groot deel te danken aan het sympathieke imago van het merk, dat met humor inhaakt op het  Bretonse chauvinisme. Zo zijn de poster girls geen knappe jonge modellen, maar oude Bretonse dames in klederdracht. Ook wordt er in de reclamecampagnes flink gewapperd met de regionale vlag. Dit jaar heeft het merk een charmeoffensief losgelaten op Parijs, waar de cola inmiddels bij meer dan zestig supermarkten, slijters en restaurants te koop is. Met bijna 300.000 inwoners van Bretonse afkomst, kan Breizh Cola rekenen op een stevige achterban in de hoofdstad. Dus wie weet waar dit Bretonse avontuur nog op uitloopt… Feit is dat een andere ‘rebelse’ Franse regio het voorbeeld van Breizh Cola heeft gevolgd: op het Ile de Beauté kun je een flesje Corsica Cola bestellen.

3-Breizh-cola-Bretagne-lokaal-product-Frankrijk-NL

LEES OOK:
15 dingen waaraan je een Bretonse kunt herkennen
Recept Bretonse zandkoekjes
Beeldschoon: springtij in Bretagne

 

3 reacties op “Bretonse cola, een streekproduct met humor”

  1. Nicky schreef:

    Haha, geweldig!

  2. Jacqueline schreef:

    En wat dacht je van cola uit de Auvergne? Auvergnate. Ze maken ook ice tea, limonade en tonic. Erg lekker! http://www.auvergnatcola.com

  3. Nicky schreef:

    ja, en er is sindskort ook een Paris Cola die Ile-de-France gemaakt wordt!! Zie: http://pariscola.fr/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.